Pertunjukan Las Vegas Taylor Swift Melangkah pada Malam Besar Adele
toto

Pertunjukan Las Vegas Taylor Swift Melangkah pada Malam Besar Adele

Taylor Swift terlupa untuk menyemak dengan rakannya sebelum menjadualkan konsert terbesar di Las Vegas dalam kerjayanya. Tarikh 25 Mac Swift di Stadium Allegiant – konsert penuh pertamanya di Sin City dalam tempoh 14 tahun – bercanggah dengan malam terakhir residensi “Weekends With Adele” di Caesars Toto SGP Palace.

Taylor Swift, Adele
Taylor Swift dan Adele bergambar bersama di belakang pentas pada konsert Swift 2018 di London. (Imej: Taylor Swift/Instagram)
Swift mengumumkan jadual penuh lawatannya pada hari Selasa di Twitter, menulis: “Saya terpesona untuk mengumumkan lawatan seterusnya saya: Taylor Swift | Jelajah Eras, perjalanan melalui era muzikal kerjaya saya (dahulu & sekarang!).” Prajualan beliau bermula 15 Nov, dengan jualan awam pada 17 Nov. Tiket adalah $49-$449, dengan pakej VIP sehingga $899, melalui ticketmaster.com.

Ini sudah pasti memberikan keputusan yang sukar buat peminat-peminat baik kedua-dua penyanyi itu. Dan terdapat banyak peminat bertindih di sana – termasuk penyanyi itu sendiri. Minggu lalu, seperti yang dilaporkan oleh Billboard, Adele menggelar Swift sebagai “salah seorang penulis lagu terhebat dalam Keluaran Sydney generasi kita.” Dan dalam video viral 2014, Swift menyanyikan lagu Adele “Someone Like You,” diiringi oleh peminat yang menghidap kanser.

Tahun lepas, Pertubuhan Pengarang dan Komposer Peringkat Eropah juga melaporkan pendaftaran lagu yang dipanggil “Broken Hearts” oleh penulis “Adele Laurie Blue Adkins” dan “Taylor Alison Swift” – walaupun tiada lagu sedemikian pernah muncul.

Jadi mengapa Swift menjadualkan tarikh yang begitu besar pada malam yang begitu besar untuk Adele adalah misteri.

Puncak Berkembar
Kedua-dua artis kini mengalami kemuncak kerjaya pada awal 30-an. Album studio baharu Swift, Midnights, dikeluarkan pada 21 Okt., memulakan kerjaya di No. 1 dalam carta album Billboard 200. Memindahkan lebih daripada 1.5 juta unit, ia menjadi album terpantas pada tahun ini. Sewajarnya, itu adalah debut minggu pertama terbesar sejak album 25 Adele muncul tujuh tahun lalu.

Album studio 2021 Adele, 30, juga tidak membosankan. Ia mencapai No. 1 dalam 24 wilayah, termasuk AS, di mana ia menjadi tempat teratas carta ketiga berturut-turutnya.

Sejurus selepas Thanksgiving tahun lepas, Adele mengumumkan kediamannya di Caesars Palace, yang akan berlangsung dari Januari hingga April. Malam sebelum ia dibuka, bagaimanapun, dia menangguhkannya.

“Saya minta maaf, tetapi rancangan saya belum siap,” katanya dalam video Twitter di mana dia menahan air mata. “Kami telah benar-benar musnah oleh HK Hari ini  kelewatan penghantaran dan COVID. Separuh anak kapal saya [dan] pasukan saya mengalami COVID.”

Kediaman yang sama kini bermula dari 18 November hingga 25 Mac, malam kepulangan Swift’s Vegas.

Kali terakhir Swift membuat persembahan di Vegas di Pusat Acara Mandalay Bay pada 23 Mei 2009, sebagai sebahagian daripada jelajah “Fearless” beliau. “Jelajah Reputasi” 2018 beliau mengutip $345.1 juta – yang ke-19 tertinggi untuk jelajah dalam sejarah – dan bermain kepada hampir 3 juta peminat.